Слава святого Іоанна Хрестителяㅤ

Серед інших святих Іоанн Хреститель має найбільше шанування — протягом церковного року на його честь відзначається декілька свят. Празник Зачаття, Різдва, Усікновення глави, Перше і друге обрітення глави, Третє обрітення глави, Перенесення десниці і Собор Іоанна Предтечі (20 січня). Окрім того у саме свято Богоявлення чимала увага приділяється святому Предтечі - наприклад він згадується у Євангельському читанні і в каноні свята.

До того ж кожен буденний вівторок (коли немає особливого вшанування іншого святого) присвячений Іоанну Хрестителю.

Натлісмцемелі - чоловічий монастир у Грузії, названий на честь святого Іоанна Хрестителя.

Багато уваги найбільшому серед пророків приділяється у Святому Письмі і писаннях святих отців. Це ми бачимо у тлумаченні преподобного Макарія Великого на Мф (11, 11):

"Дійсно, з народжених жінками не більше від Іоанна Хрестителя; тому що він є повнотою всіх пророків. Усі пророкували про Господа, здалеку показуючи Його пришестя; але Іоанн, пророкуючи про Спасителя, представив Його перед очима всіх, волаючи і говорячи: «Це Агнець Божий! (Ін. 1:29)» Який приємний і прекрасний голос того, хто прямо вказує на проповідуваного їм! Ніхто з народжених жінками не більше Іоанна Хрестителя".

Також відоме тлумачення святителя Іоанна Златоуста на слова святого Предтечі до іудеїв (Мф 3, 10):

"Вся мова його вселяє жах. І він, за способом свого життя, міг говорити дуже вільно; та й вони вимагали сильного викриття, бо вже давно огрубіли...

«Вже, – каже, – і сокира при корені дерев лежить». Ніщо не може бути гіршим за цей вислів. Ти бачиш уже не серп, що летить, не огорожу зруйновану, або виноградник потоптаний, але найгострішу сокиру, і що ще гірше, що лежить біля дверей. Не вірячи пророкам, вони часто говорили: «де є день Господній?»... Так як передбачення часто виконували через багато років, то щоб позбавити їх і такого втіхи, він загрожує їм близьким лихом, що і висловив словом: «вже», приєднавши ще: «при корені». Нема вже, каже, ніякої відстані, але при самому корені лежить. Не сказав: при гілках, або: при плодах, але: «при корені», навчаючи їх, що, у разі їх недбальства, вони зазнають нічим невідворотних лих і без будь-якої надії визволення. І це тому, каже, що Той, Хто прийшов, не є вже рабом, як ті, що приходили раніше, але сам Господь, в руці Якого страшне і жахливе покарання. Втім, залякавши їх таким чином, він не допускає їм впасти у відчай... не сказав, що сокира вже торкнулася кореня, але що « при корені дерев лежить», біля нього – чим виключає всяке уповільнення. Втім, хоч і вважає таку близькість, але саме посєчєніє ставить у залежність від вашої волі. Якщо ви покаєтеся і зробитеся кращими, то й сокира ця буде відібрана від кореня, нічого йому не зробивши. Якщо ж робитимете те саме, що й раніше, то й сокира не забариться з коренем вирвати дерево. Для того саме вона і не віднімається від кореня і, лежачи при ньому, не посікає його, щоб ви, з одного боку, не вдалися до безтурботності, а з іншого - переконалися б у тому, що ще можете, хоча і в короткий час, врятуватися якщо покаєтеся."

Святий Іоанн Хреститель. Візантійська ікона XIV ст. Афон, монастир Хіландар

Слід зазначити, що праведник закликав до виправлення життя не дивлячись на посаду. Про це свідчить той факт, що його ув’язнили в темницю за наказом царя Ірода Антипа. Ірод в той час правив у Галілеї, і великий пророк викривав гріхи та злочини його і його оточення. Ірод жив разом з дружиною свого брата Филипа Іродіадою, чим грубо порушував єврейський звичай. Пророк не боявся жорстокого царя і говорив про його гріхи перед народом.

Тетрарх (тобто один з чотирьох римських правителів Іудеї) боявся стратити святого: його любив народ, і Ірод боявся народного гніву. Але дружина його брата Іродіада, з якою він жив разом, намовила свою дочку Саломею обманом змусити царя вбити в’язня. На бенкеті Саломея танцювала для Ірода. Танець так сподобався йому, що він поклявся виконати будь-яке її бажання. Саломея попросила голову Іоанна на блюді. Ірод виконав прохання. Так пророк прийняв мученицьку смерть за незламну боротьбу з тиранією гріха, який робить людину своїм рабом.

При цьому пророк не приділяв уваги тому, що Іудея тоді була під римською окупацією та іншим політичним питанням.

Різдвяний вертеп у Свято-Богоявленському храмі м. Миколаєва.
Знято 20.01.2021 на собор Іоанна Хрестителя.

07.07.2015 Престольне свято на честь святого Іоанна Хрестителя (с. Мар'ївка Баштанського округу).

Джерело фото...