05.08.2022 Свято на честь Почаївської ікони Божої Матері

5 серпня, у день пам'яті Почаївської ікони Божої Матері, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив урочисте богослужіння в Почаєві з нагоди 425-річчя перенесення чудотворного образу Богородиці у Почаївський монастир. За Божественною літургією у Преображенському соборі Почаївської лаври Предстоятелю співслужили архієреї і духовенство Української Православної Церкви у тому числі - митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, єпископ Новобузький Варнава і численні клірики Миколаївської єпархії.

Участь у святкуванні взяли тисячі вірян з різних куточків України.

Після читання святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірянам про Почаївську чудотворну ікону та чудеса, які явила через неї Божа Матір. Зокрема, Предстоятель розповів про порятунок обителі у 1675 році, коли Богородиця захистила Свій монастир від татар.

«Ми прославляємо Матір Божу, ми дякуємо преподобному Іову, який молився за нас грішних, і прославляємо ангелів, які супроводжували Пресвяту Діву Марію, і ми дякуємо Богу за те велике чудо, яке через Пресвяту Матір Свою Господь створив на цьому місці», – відзначив Блаженніший владика.

Також у своїй проповіді Блаженніший Митрополит Онуфрій закликав у скрутні моменти життя звертатися до Божої Матері, Яка завжди прийде на допомогу і захистить від усякого зла, від ворогів видимих і невидимих.

«Кожна душа людська є обителлю для Духа Святого — це священний град Бога Вишнього, — сказав Предстоятель. — Дуже часто нашу душу оточують лукаві демони, злі люди нас турбують і заставляють робити те, що не можна робити, страсті повстають проти нас. І в такі важкі часи, коли людина відчуває у душі своїй тісноту і немає в неї до кого звернутися, від кого отримати допомогу, ми повинні пам’ятати, що є Пресвята Діва Марія. Коли людина звертається з щирою молитвою до Матері Божої, то Вона завжди приходить на допомогу і захищає людину від усякого зла, від ворогів видимих і невидимих».

Архіпастир зазначив, що у день вшанування Почаївської ікони лунає молитва до Божої Матері про захист нашої землі від війни.

«Сьогодні, дорогі брати і сестри, ми просимо Матір Божу перед Її Почаївською іконою захистити нашу землю від війни, від того, що проливається кров на нашій землі, щоб Вона сохранила нас від усякого ворога супостата, щоб не посягав ніхто на наш народ, на нашу землю, щоб ми могли жити в духовній свободі, прославляючи Бога своїм життям, своїми устами, своєю душею, своїм розумом, щоб благословення Боже було над нами і щоб воно допомагало нам, укріпляло нас на шляху нашого земного мандрування», — розповів Блаженніший владика.

За словом Його Блаженства, «кожна людина своє земне життя проходить як короткий відрізок іспитів, за який вона повинна здати багато екзаменів для вічності».

Він побажав, щоб Матір Божа допомогла нам здати успішно всі екзамени і пройти усі випробування.

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після відпусту Літургії розпочався молебень до Пресвятої Богородиці. Священнослужителі та віряни на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм звершили хресний хід. Почаївську чудотворну ікону перенесли назад в Успенський собор обителі, де вона зазвичай перебуває над Царськими вратами. Там піднесли молитву до Божої Матері.

На завершення богослужіння виголосили многоліття. Предстоятель привітав паству зі святом, побажав земних і небесних благ, миру і спокою.

«Ми молимося святому князю Володимиру, щоб він дав нам силу виправляти себе. У нас є таке бажання і багато це озвучують, – стати кращими, людство має стати кращим, — сказав Блаженніший владика. — Так, людство має стати кращим, але це робиться єдиним шляхом — коли намагатися стати кращим буде кожен із нас».

За богослужінням помолились про мир на українській землі; про позбавлення від ворога; щоб Господь зглянувся на наш народ і зберіг тих, хто у відчаї і втратив домівки; про благословіння Боже людям доброї волі, які допомагають нужденним. Предстоятель попросив у Бога милості українському народу, щоб Господь напоумив владу, зміцнив мужністю воїнів, звільнив полонених, зцілив хворих та дав прихисток тим, хто позбавлений дому.

Після Літургії розпочався святковий молебень і віряни на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм пройшли хресним ходом до Дальніх печер Києво-Печерської обителі. Там була піднесена молитва святому князю Володимиру. Вірян окропили святою водою. Блаженніший владика привітав паству зі святом та побажав Божого благословення і миру.

Джерела інформації:
Почаївський Скит у Вайбері, офіційний сайт Української Православної Церкви

Також дякуємо за фото протоієрею Віктору Обезюку.